Anyajegy vizsgálat


  Tévhit: Én soha nem megyek napra, tehát nem kell félnem a bőrráktól.
   Tény, hogy a gyakori leégések és a szoláriumozás sokszorosára növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát, de annak is lehet bőrrákja, aki soha nem megy napra.
    Talán a legkönnyebben vizsgálható testrészünk a bőrünk. A változások rajta könnyen észrevehetők és követhetők. Ezek közül is különösen fontos az anyajegyek vizsgálata és követése a megváltozott napozási szokások és környezeti hatások (ózonlyuk) miatt.
     A rosszindulatú bőrdaganatokat, illetve ezek legveszélyesebb fajtáját a melanomát évről évre egyre több embernél diagnosztizáljuk. A melanoma gyakran anyajegy talaján alakul ki, de felléphet ép bőrterületen is.
      A melanoma korai felismerése döntő jelentőségű, mert a daganat - időben felállított diagnózis esetén - egyszerű, helyi érzéstelenítésben végzett sebészeti műtéttel eltávolítható, ami legtöbbször teljes gyógyulást eredményez. Késői felismeréskor azonban a belső szervi áttétek kialakulásának kockázata megnő, így a gyógyulás esélye romlik!
       Néhány éve az anyajegyek vizsgálatában a számítógéphez kapcsolt digitális videódermatoszkóp nagy segítséget nyújt a bőrgyógyász szakorvosoknak. A digitális kamerával összekapcsolt, ötvenszeres nagyításra is képes speciális nagyítóval készített képeket számítógépes program segítségével tároljuk és elemezzük. Az elraktározott képek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a következő vizsgálat alkalmával összehasonlító elemzéssel a legkisebb gyanús változást is felismerjük, így a rosszindulatú bőrdaganat minél előbb eltávolításra kerülhet.
        Teljes biztonságot természetesen semmilyen módszer sem jelent, de az anyajegy vizsgálat ezen legmodernebb formája fontos segítséget jelent a rosszindulatú bőrdaganatok korai felismerésében és gyógyításában. Rendelőnkben a korszerű MoleMax rendszer érhető el, mellyel a betegről készített 10 áttekintő kép után a gyanúsnak ítélt anyajegyek egyenként kerülnek rögzítésre.
         Mi utalhat az anyajegy rosszindulatú elváltozására?
         Ha új anyajegy jelenik meg, vagy a meglévő növekszik, alakja vagy színe megváltozik, viszket, vérzik. Ebben az esetben javasolt azonnal orvoshoz fordulni.
          Milyen gyakran kell anyajegy vizsgálaton megjelenni?
          Anyajegy vizsgálaton 2 évente szükséges részt venni.
           Évente, ha valaki
           • világos bőrű, gyakran leégett, sokat szoláriumozott,
           • korábban volt megváltozott szerkezetű anyajegye,
           • első fokú rokonnál bőrrákot diagnosztizáltak.